Marja onderzoek Nijmegen

Vrijdag 8 juni 2012:

Vandaag mocht ik weer naar Nijmegen voor wat onderzoeken:
* 10.00 uur Bloed prikken
* 10.15 uur Hartfilmpje
* 11.30 uur Anesthesioloog
* 13.00 uur Longfoto
* 14.00 uur Dialyse verpleegkundige
* 15.00 uur Nefroloog

Een hele rij… Ik moest er ’s morgens om 10.00 uur zijn en om 16.00 uur zou ik weer klaar zijn. Ik kon ook niet langer blijven want ’s avonds gingen we naar Guus Meeuwis. Het was wel ietwat ruim ingepland want bij de anesthesiologen schijnt het altijd nogal uit te lopen.

Bloed prikken en hartfilmpje was inderdaad snel gebeurd. Ik ben op mijn gemakje naar de anesthsioloog gelopen, heb me maar vast aangemeld. Ze zijn tegenwoordig wel zo dat als ze tijd hebben ze je gelijk binnenroepen. Ik moest nog een vragenformulier invullen, over hoe mijn gezondheid in het algemeen is. En of ik drank en drugs gebruik, of ik een prothese heb enz. enz.

Toen ik het formulier ingeleverd had heb ik maar even een bekertje chocomel genomen. Er staan in het Radboud op alle afdeling machines waar je gratis koffie, thee, chocomel en heet water uit kunt halen. Ik dacht dat het nog wel even zou duren. Maar om 10.40 uur werd ik al geroepen. We hebben het formulier even doorgenomen, hij heeft nog wat aanvullende informatie gegeven over het hoe en wat na de operatie. In principe ga ik zo gauw ik bij ben weer terug naar de afdeling. Alleen kan het zijn dat mijn bloeddruk zakt en dan kan de nier niet plassen. Dus als dat het geval is krijg ik een middeltje toegediend om mijn bloeddruk een handje te helpen en daarbij moet je dan aan de monitor. Dan moet ik ook op de recovery blijven tot de volgende dag. Het hoeft niet te gebeuren maar wel zo handig als je er rekening mee kunt houden. De kans is 1 op 5.

Daar stond ik na 20 minuten ook weer buiten. Toen op naar de radiologie. Daar kun je in principe altijd terecht. Ik meldde me aan bij de balie en er stond geen aanvraag voor de longfoto voor mij ingevuld. Probleempje! Ik zei tegen die vrouw dat ik de tijd had, dus als ik de papieren zelf moest gaan halen, ik dat best wilde doen. Ik moest weer terug naar mijn beginpunt en daar alles vragen. Ik kon gelijk weer terug lopen en ondertussen was mijn aanvraag in de computer gezet en was alles geregeld. Ook daar was ik gelijk aan de beurt en ik was om 11.30 uur klaar met mijn programma wat normaal tot 13.15 uur zou duren. Balen…. Want nu moest ik wachten tot 14.00 uur. Die afspraak kon niet worden vervroegd want Annemiek (dialyseverpleegkundige) had allemaal gesprekken staan van 1 uur per patiënt en ze had ook nog lunchpauze. Even wachten is niet erg, maar 2,5 uur is wel erg lang. Gelukkig heb ik pas “Rumble” gedownload op mijn telefoon en had ik even wat te doen. Helaas raakte mijn batterij leeg en na een uur was ik het zat. Dan maar een tijdschrift lezen, maar ook die konden me niet boeien. De stoelen daar zitten nou ook niet echt heel lekker, dus mensen om mij heen zullen wel gedacht hebben: Mens, zit toch eens stil!

Om 13.45 uur was ik aan de beurt bij Annemiek. Het was eigenlijk hetzelfde verhaal als 5 jaar geleden. Er zijn wel wat dingetjes bijgekomen: Zelf kruiden meenemen, want op die afdeling wordt zoutloos eten geleverd en ook niet opgeleukt met kruiden. Alles is dus heel erg flauw en heeft weinig smaak, dus moet je er zelf maar wat van maken. Er mag geen eten voor mij meegenomen worden i.v.m. bacteriegroei. Mijn hele weerstand (wat er nog van over is) gaat gelijk onderuit door de medicijnen dus als er bacteriën binnenkomen kan dat hele nare gevolgen hebben, o.a. een afstoting. Het eten van rauw vlees wordt niet verboden, maar in het geval van bv. filet wel dezelfde dag opmaken en anders niet meer eten. Ook met bbq-en erg oppassen dat het vlees niet eerst enige tijd buiten de koelkast staat voordat het op de bbq gaat. Op zich allemaal wel logische dingen. Met dat soort dingen keek ik nu ook al uit, want mijn weerstand is nu ook al niet al te best. Chinees eten moet ook dezelfde dag op, want daar schijnen ook nogal wat bacteriën op te komen als je het een dag bewaart. Dat wist ik niet. Dus dat bewaren we niet meer!

Verder hebben we het nog over vergoedingen gehad. Want we mogen allebei niet tillen, Roelof 6-8 weken niet en ik 3 maanden niet. Zijn we eigenwijs en doen we het toch kunnen we een wondbreuk oplopen en dan word je opnieuw geopereerd en begint de telling weer opnieuw. Dus er moet toch hulp in de huishouding aangevraagd worden. Het moet op Roelof zijn naam komen te staan, want hij krijgt het vergoed, ik niet. Omdat hij donor is!

Ik zal me in het begin snel beter voelen door de prednison die ik krijg. Toen ik 11 jaar geleden die kuur kreeg, kreeg ik ook meer energie en vooral trek in eten. Dat zal nu niet anders zijn. Alleen krijg ik nu de eerste 3 dagen 100 mg (toen 1 maand lang) en dan begint het afbouwen al tot naar zo’n 5 of 7,5 mg per dag. Hopelijk krijg ik niet té veel trek, ik ben nu dan wel te mager maar door die vorige kuur kwam ik wel veel te veel aan.
Roelof zal de eerste paar dagen wel meer pijn hebben, vertelde ze me. Maar die is wel veel sneller het ziekenhuis uit. Waarschijnlijk al na een dag of 3-4. Hij gaat dan ook bij mijn zus (Karin) in huis, samen met Cindy. Totdat ik het ziekenhuis uit mag, dan gaan we met zijn drietjes weer naar ons eigen huis. Dat was het hele verhaal zo’n beetje. Ik had geen vragen meer, dus ik mocht weer in de wachtruimte gaan zitten.
Daarna nog naar de nefroloog. Die had weinig te zeggen. Zij heeft alleen mijn medicijnlijst in de computer gezet (op zich al veel werk;-)) en heeft nog een keer naar mijn hart en longen geluisterd. Verder hebben we globaal doorgenomen wat ons te wachten staat, maar dat was allemaal al een keer verteld.

Ik was precies om 16.00 uur klaar! Dat was dan wel weer een goede timing. Snel naar huis terug, eten en op naar Eindhoven voor het concert van Guus Meeuwis. Het was weer erg leuk en gezellig, met optredens van de Golden Earring (vond Cindy weer wat minder, die oude knarren) en Gers Pardoel (dat vond Cindy natuurlijk helemaal geweldig!). Roelof en ik vonden alles leuk!! Even een leuk uitje gehad met zijn drietjes, want dat zal er voorlopig niet van komen.

Dit bericht is geplaatst in Onderzoek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Marja onderzoek Nijmegen

 1. Gerry schreef:

  Hoi Marja,
  Je verhaal weer in een adem gelezen! Ik vind het heel wat hoor! Goed van je dat je alles zo in het zh aanpakt en doorpakt! Maar na zo’n lange tijd wachten wil je natuurlijk ook niet dat er iets niet goed gaat!
  Het was een Pittige dag zo te lezen maar wel erg positief!
  Ik hoop dat jullie tijdens al het regelen inderdaad ook af en toe even van elkaar genieten!!
  Liefs Ger

 2. Carolien schreef:

  Hoi Marja en Roelof.
  Een heel verhaal. Wat een lange dag. Het begint nu echt op te schieten 21 juni!
  Gezellig dat jullie nog even lekker met z’n drietjes uit zijn geweest.
  Ik sluit me bij Ger aan: ik hoop dat jullie tijdens alle voorbereidingen en al het regelen nog even lekker van elkaar genieten!!
  Liefs Carolien

 3. Gea schreef:

  Hoi Marja en Roelof, wat een toestanden en een geregel zeg. Daar denk je als buitenstaander helemaal niet bij na. Heel veel succes met alles en vooral met aftellen naar het grote moment!
  Groetjes Gea Veltkamp

 4. jacqueline, hendrik, vincent, mathijs en jasper schreef:

  het is bijna zover. We hopen dat alles naar wens verloopt. Heel veel sterkte en moed toegewenst. Liefs.

Reacties zijn gesloten.